ANODER, ABBM’nin ikinci el satışı yapan oto galerilerinin 1 Mart’a kadar şehir dışına taşınması kararına ilişkin istişare toplantısı yaptı.

-Bu karar kamu yararına değil yatırımcıların yararınadır

-Bugün burada toplanan 1000 civarındaki mağdur galerici kararın yanlışlığının ispatıdır

-İkinci galericiler sitesi şart ve zaman yetersiz

-Karar ranta ve yatırımcıya hizmet galericiye eziyettir

-Yürütmenin durdurulması için idare mahkemesine başvuracağız

Ankara Oto Galericileri Derneği ANODER, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nde alınan karar doğrultusunda ikinci el otomobil alım satımı yapan Galerilerin 1 Mart 2016 tarihine kadar şehirdışına taşınması kararına ilişkin 1000 civarında galericinin katılımı ile Tarihi Ankara Evi’nde bir istişare toplantısı gerçekleştirdi.

Toplantı’da ANODER Başkanı İlkay Kalkan ile II. Başkan Mustafa Macar birer konuşma yaparak konu ile ilgili bilgilendirmelerde bulunurken galericilerde söz alarak görüş ve önerilerini paylaştı.

-BU KARAR KAMU YARARINA DEĞİL YATIRIMCILARIN YARARINADIR-

ANODER Başkanı İlkay Kalkan, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nde alınan karar doğrultusunda ikinci el otomobil alım satımı yapan Galerilerin 1 Mart’a kadar şehirdışına taşınması kararının karşısında olduklarını ve Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nce alınan kararın Kamu yararına değil yatırımcı yararına olduğunu belirterek,  “Ankara Oto Galericileri Derneği ANODER olarak, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nde alınan; 2. el oto alım satımı yapan işyerlerinin bu amaçla ayrılan bölgelerine taşınması için 1 Mart 2016 tarihine kadar süre verilmesi kararının, doğuracağı olumsuz sonuçları düşünülmeden alınmış yanlış bir karar olduğu kanaatindeyiz. Zira bu karar; Ankara’lının, Esnaflarımızın ve Kamunun yararına değildir.  Esnafımızın gitmesi için gösterilen yerin, Kamu yararı olduğu için Galericiler Kooperatifi olarak TOKİ’den uygun fiyata satın alınıp inşa edilmiş, Tamamı Galericilere Kooperatif vasıtası ile maliyetine işyerleri yapılıp teslim edilmesi gerekirken, amacı dışına çıkılarak; Galericilerden çok YATIRIMCILARA pazarlanmıştır. Dolayısı ile bu karar; Oradan İşyeri alan, Dükkanlarına Fahiş Fiyatlar ile Kiracı/Alıcı bulma endişesinde olan yatırımcıların yararınadır.” dedi.

-BUGÜN BURADA TOPLANAN 1000 CİVARINDAKİ MAĞDUR GALERİCİ KARARIN YANLIŞLIĞININ İSPATIDIR-

İstişare toplantısında toplanan 1000 civarındaki mağdur galerici esnafının bu kararın yanlışlığının ispatı olduğunu ifade eden ANODER Başkanı İlkay Kalkan, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu kararın Kamu Yararına olmadığını belirten, esnafımız, çalışanları ve aileleri ile ilgili doğuracağı muhtemel olumsuz sonuçları konusunda hazırladığımız detaylı bilgilendirme metnini Ankara Milletvekilleri ile Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi Üyelerine ilettik. Orada da görüleceği üzere; yapımı tamamlanma aşamasında olan Oto Galericiler Sitesi Ankara’nın ikinci el otomobil satışı yapan galerilerini tamamına cevap verebilecek kapasite değildir. Oradan kendisine dükkan alamayan yada kiralamayan galerici esnafının oluşturduğu ve şu anda 500 civarındaki üyesi ile ikinci bir galericiler sitesini yapmak için hazır ve nazır olan ANODER bu durumun ispatıdır. Ankaralı galericinin ve Ankara gibi dev bir metropol şehrin bu önemli sorununun çözümü; Gölbaşı gibi bir başka artere ikinci bir galericiler sitesinin yapılmasıdır. Bizler ANODER ve birlikte oluşturduğumuz Kooperatifimiz olan ANOKOOP olarak gerekli girişimleri, görüşmeleri yaptıktan sonra Gölbaşı’nın Projesini dahi hazırladık. Lakin 1 Mart 2016 tarihi, 100 m2’lik ikinci el Otomobil ile 250 ve 500 m2’lik Minübüs, Otobüs, Traktör, Kamyon ve Kamyonet gibi araçların satışına uygun İşyerleri ile Sektördeki Tüm araçların satışını yapan galerici esnafının sorununa kökten çözüm üretme hem de Ankara gibi bir metropol için zorunluluk olan ikinci galericiler sitesini oluşturma için yeterli bir zaman değildir.”

-İKİNCİ GALERİCİLER SİTESİ ŞART VE ZAMAN YETERSİZ-

ANODER Başkanı Kalkan sözlerine şöyle devam etti:

“Bizler, Ankaralı galerici esnafımızın maruz kaldığı haksızlığı ortadan kaldırmak için Ankara merkezine çok uzak olmayan, otomobil, minibüs, otobüs, traktör, kamyon ve kamyonet gibi araçların satışını yapan tüm esnafımıza hitap edebilecek ölçekte, maliyeti fazla olmayan ve rant merkezine dönüştürülmesine fırsat verilmeyecek işyerlerinden oluşacak bir galericiler sitesini inşa etmek için zaman talep ediyoruz. Projesi dahi hazır olan bu amacımız doğrultusunda; Başta Büyükşehir Belediye Başkanımız olmak üzere Ankara’nın tüm ilçe Belediye Başkanları, Sayın Valimiz ve ilgili Kamu Görevlileri ile görüşmeler yaptık. Hükümet yetkililerimizle istişarelerde bulunduk, kamuoyu oluşturmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenleyerek bu konuda kamu oyunda gündem oluşturmak için çalışmalar yaptık. Sonuçta görüştüğümüz tüm yetkililer Metropol bir şehir olan Ankaramıza ikinci bir Galericiler Sitesinin yapılmasının gerekli ve zorunlu olacağını belirttiler.”

-İKİNCİ GALERİCİLER SİTESİNİN ZORUNLULUĞUNUN NEDENLERİ-

ANODER Başkanı İlkay Kalkan, ikinci bir galericiler sitesinin zaruriyetini madde madde olarak şöyle sıraladı:

* Yapılan oto galericiler sitesi mevcut potansiyeli ile Ankaralı tüm galericilere cevap vermekten uzak. Yapım aşamasında olan Galericiler Sitesi 550 Dükkan kapasitesine sahipken Ankaralı galerici sayısı bu rakamın üç katından bile fazladır.

*100 m2’lik işyerlerinde Traktör, Otobüs, Minübüs, Kamyon ve Kamyonet gibi Araçların sergilenmesi ve satışı fiziksel olarak da mümkün değildir. Özellikle Kazım Karabekir Caddesi ve Gersan’da Bu Hafif ve Ağır Ticari Taşıt Ticaretini yapan esnafımızın işyerleri müsait olmadığı için ANODER’e üye olup kendilerine uygun dükkanların yapılmasını beklemektedirler.

*Mevcut Oto Galericiler Sitesi yatırımcılarında işin içine girmesi ile fahiş fiyata satılan dükkanlarla donatılmıştır. Galerici esnafımızın bir çoğunun bu ekonomik koşullar doğrultusundan oradan dükkan alması da oradaki dükkanların kiralarını ödeyebilmesi de mümkün değildir.

*Ankara’ya gerek sahip olduğu nüfus, gerek araç sayısı,  gerek  galeri sayısı ve gerekse de coğrafi yapısı ile ikinci bir galericiler sitesi zaruridir. Bugün birçok Anadolu şehrinde dahi ikinci galericiler sitesi hizmet verip müşteri bulurken Ankara gibi dev bir metropol ve marka bir şehre tek bir galericiler sitesinin yetmesi mümkün değildir.

*Gölbaşı gibi bir bölgeye yapılacak ikinci bir galericiler sitesi coğrafi yakınlık açısından kenti ikiye bölecektir. Belli bölgede oturanlar birine başka bir bölgede oturanlar diğerine gideceklerdir.

*Ankara gibi devasa bir metpolde bir tek galericiler sitesinin olması Ankara için bir ayıptır. İkinci hatta zamanla üçüncü galericiler sitesin ivedilikle yapılmalıdır. Hem yatırım hem de gelişim olan galericiler sitelerinin Ankara kazandıracağı, istihdam, prestij, ekonomik gelişim, coğrafi gelişim, hizmet, kırsalda oluşan kentleşme,… gibi çok sayıda fayda sayılabilir.

* Galericiler sitesi inşa edildiği bölgeye de yatırımı da getirecektir. Galericiler ve çalışanları bölgeden ev alacak-kiralayacak konut sektörüne katkı sağlayacaktır. Gerek esnaf için gerekse araç alış verişine gelen vatandaşlar için lokantadan markete birçok yapılanma oluşacaktır. Galericiler sitesi gittiği bölgeyi kalkındıracaktır.

*Ayrıca ANODER yapmayı planladığı galericiler sitesi Projesinde;  binek araç satışının dışında, 250 ve 500 m2’lik işyerleri ile Otobüs, Minübüs, Traktör, kamyon ve kamyonet gibi Araç satışları yapan firmalar için de uygun alanlar mevcuttur. Bu düzen ve birliği onlar içinde sağlayacak ve Ankara için önemli bir eksikliği gidermiş olacaktır.

* Mevcut yere gidemeyecek olan Galerici esnafı kepenk kapatma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Esnafımız devletine vergi veren, istihdam yaratan emeği ile ekmeğini kazanan namuslu insanlardır. Esnafımızın kepenk kapatması demek bizlerle birlikte çalışanlarımızın da işsiz kalması ile istihdam kaybının yanı sıra devletimizden vergi kaybına maruz kalması demektir.

Vergi veren ekonomiye ve devletine katkı sağlayan esnafımızın kepenk kapatması demek işi hukuksuz bir şekilde vergi vermeden kayıtdışı yapan kişi ve yapılanmaların piyasayı ele geçirmesi demek olacaktır. Onların sayısının hızla artması demek olacaktır.

*ANODER bugün beşyüze yakın galericiyi bünyesinde toplamış, güç ve söylem birliğini oluşturmuştur. Derneğimizin kuruluşunu takiben, ikinci Galericiler sitesini kurmak için kooperatifimiz ANOKOOP’u kurduk. ANODER ve ANOKOOP gerek kadrosu gerek üye yapısı gerekse de mali gücü ile İkinci galericiler sitesini yapmaya hazır ve nazırdır.

*ANODER Gölbaşına Galericiler Sitesinin kurulması ile ilgili tüm görüşmeleri yapmış ve projesini dahi hazırlamıştır.  Ziyaretler, arazi etütlerimiz, fikir alışverişleri ve ilgili tüm alt yapı çalışmaları yapılmıştır.

*Oto galericiler sitesi esnafımızdan önce halkımız için önemli bir hizmet olacaktır. Yerine getirilmiş bir vaat olacak, güzel Ankaramızın kanayan yaralarından olan galericilerimizin yaşadığı sorunu kökten çözecektir.

- KARAR RANTA VE YATIRIMCIYA HİZMET GALERİCİYE EZİYETTİR-

ANODER Başkanı Kalkan, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisince alınan kararın yatırımcıya ve ranta hizmet galericiye ise eziyet niteliğinde olduğunu belirterek şöyle konuştu;

“ANODER olarak daima Ankara’mızda faaliyet gösteren meslektaşlarımızın, birlikteliklerini muhafaza ederek,  sevgi, saygı ve hoşgörü içinde hareket etmesi gerektiğini ve birbirimize sürekli ihtiyacımızın olduğunu, mesleğimizin sorunlarının sadece Galericiler Sitesi oluşturmaktan ibaret olmadığını, diğer tüm sorunlarımız da ancak bu birliktelikler ile çözebileceğimizi hatta mevcut projeye emeği geçenleri takdir ettiğimizi her platformda savunduk. Oysaki farklı yapılanmalar, sadece günü kurtarma adına açıklamalar yapmış, Projelerinde yer verdikleri 343 Ortağın sadece üçtebiri kadar olan Esnafımız dışındaki, Futbolcu, Bürokrat, Müteahhid vs gibi yatırımcıların menfaatlerini kollamak gayesiyle, sanki senelerdir kendileri de aynı geminin içinde değilmiş, aynı koşullarda ekmeklerini kazanmıyormuşçasına hareket etmişlerdir. Projelerinde olmayan Meslektaşlarımızı şikayet edip aşağılayıcı, aralarına nifak sokacak, işyerlerini kapattırıp ekmeği ile oynayacak şekilde basın ve medya yolu ile rencide edici sözlerin sarf edilmesini talihsiz açıklamalar olarak değerlendiriyor ve takdiri meslektaşlarımız ile kamuoyunun bilgilerine sunuyoruz.”

- BUGÜN BURADAKİ 1000 CİVARINDAKİ ESNAFIMIZ EKMEK TEKNELERİNİN KAPANMASI TEHLİKESİ İLE KARŞI KARŞIYADIR-

Ankara’nun bu önemli bir sorununun çözümüne katkıda bulunmak adına 500 civarındaki Esnafı bir araya getirip kurdukları Dernek ve Kooperatif vasıtası ile Galerilerin şehir dışına taşınması için oluşturulacak ikinci galericiler sitesi için çok önemli adımlar attıklarını belirten Kalkan, “Ankara’mızın Yerel Yöneticileri ve Ülkemizin merkezi yöneticileri ile defalarca konuşarak aldığımız destek neticesinde Gölbaşı Oto Galericiler Sitesinin Projesini dahi hazırlamış iken, tarafımıza olumsuz hiçbir görüş beyan edilmeden yukarıda bahsedilen Belediye Meclis Kararının alınmasının bizleri ve sektördeki esnafımızı ne kadar mağdur edeceğinin tahminini takdirlerinize arz ediyoruz. Bugün buradaki 1000 civarındaki esnafımız ekmek teknelerinin kapanması tehlikesi ile karşı karşıyadır. Çalışanları ile birlikte 10 binlerce insanımızın ekmeği ile oynanmaktadır.”

-YÜRÜTMENİN DURDURULMASI İÇİN İDARE MAHKEMESİNE BAŞVURACAĞIZ-

İlgili kararın yürütmesinin durdurulması için İdare Mahkemesine başvuruda bulunacaklarını söyleyen ANODER Başkanı Kalkan, yürütmenin durdurulması kararının çıkması hususunda da herhangi bir şüphelerinin olmadığını çünkü kendilerinin mağdur ve haklı taraf olduklarını hukukun adaletin tecelli etmesini sağlayacağına inandıklarını ifade etti.

ANODER II. Başkanı Mustafa Macar ise Avukatlarından aldıkları bilgi neticesinde yürütmenin durdurulması davasının kazanılmasında herhangi bir şüphelerinin olmadığını belirterek tüm galericileri ANODER çatısı altında birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmeye davet etti.

Toplantı neticesinde Ankaralı Galericiler ANODER çatısı altında ses ve güç birliği yapmaya devam ederek ikinci bir galericiler sitesinin yapımı sürecinin hızlandırılmasına ve bu noktada gerekli zamanın elde edilmesi için gerekenlerin yapılmasına karar verdi. Galericiler Ankaralı Galericilerin temsilcisinin ANODER olduğunu ifade ederek birlik ve beraberlik içerisinde bu zor günlerin üstesinden geleceklerini dile getirdiler.