Anoder'den Dev Yatırım Geliyor!

Galericilik sektörünün can damarlarından olan OTONOMİ açıldı. Ankara’da ki esnafın bir kısmı taşındı. Taşınamayan ve açıkta kalan esnaf ise çözümü kooperatif kurup kendi arsalarını alıp üzerine yeni bir pazar arayışına geçti.  Bu duruma öncülük eden Ankara Oto Galericileri Derneği (ANODER) Başkanı İlkay Kalkan’la galericilik sektörünün eksilerini artılarını konuşma imkânını bulduk. Çarpıcı açıklamalarda bulunan Kalkan “200 kişilik kooperatif kurduk arsa bakıyoruz kendi pazarımızı kendimiz yapacağız” dedi.

TEK BİR OTONOMİ ANKARA’YA YETMİYOR

ANODER Başkanı İlkay Kalkan “Ankara metropol bir şehir nüfusu 5 milyonu aşmış. Biz Ankara’da şunu savunuyoruz tek bir OTONOMİ gibi bir yer Ankara’ya yetmiyor. Ankara ekonomisinin ayakta kalabilmesi için en az 2-3 noktada olması lazım. Bugün Bursa’da üç tane İzmir’de beş tane Düzce’de bile ikincisi yapılıyor, İstanbul’da onaltı noktada var. Gelinen bu noktada OTONOMİ yapıldı bize büyüklerimiz vekillerimiz, bakanlarımız dediler ki buraya bir yatırım yapıldı. Burası açılsın faaliyete geçsin size öyle izin vereceğiz demişlerdi. Bizde dernek olarak gerekli ziyaretlerimizi yapıp büyüklerimizle görüşmeye başlayacağız. Derneğimizin üyeleri de şuan beklemede” dedi.

OTONOMİ AMACININ DIŞINA ÇIKTI

Kalkan biz galericiler olarak illegal bir şeyler yapmıyoruz diyerek “OTONOMİ’nin yüzde 80’i dolmuş durumda. Bizim şuan dernekte 400 tane üyemiz var ama kooperatifte 200 tane üyemiz var. Biz bir yer alırsak elimizdeki üyeye göre yer yapacağız. Biz kendimiz ANODER olarak bir yer yapacağız. Elimizde 200 tane üyemiz var. Bu yeri yaptıktan sonra üyelerimizi oraya yerleştireceğiz. OTONOMİ ise galericiler için açıldı ama amacının dışına çıktı. OTONOMİ’de yatırımcı çok esnaf az. Burayı doldurmak için belediyemiz devriyeye girdi. Madem belediyemiz bizim OTONOMİ’ye gitmemizi istiyor yer tahsis etsin gidelim. Biz galericiler olarak illegal bir şey satmıyoruz. Her şeyimiz resmi vergimizi ödüyoruz. Personel çalıştırıyoruz ama çoğu dükkânlarımız mühürlü” dedi.

ŞEHİR İÇLERİNİ SADECE GALERİCİLER İŞGAL ETMİYOR

Kalkan “Galerileri şehir içinde bulundurmamaların temelinde tehlike arz ediyor, yerler işgal ediliyor deniliyor. Ama bir sektör olarak biz işgal etmiyoruz ki. Pastaneler, lokantalar kafeteryalar hepsi işgal ediyor sokakları caddeleri” dedi.

İSTEYEN İŞYERİ AÇMA RUHSATI ALABİLİYOR AMA GALERİCİLER ALAMIYOR

Kalkan “Vatandaş bir işyeri açacağı zaman belediyeye gittiğinde izin ruhsatı alabiliyor. Ama biz gittiğimiz zaman bayii olacaksın diyorlar. Her esnafımız bayii olamaz ki çünkü bizim 5 arabalıkta esnafımız var 50 arabalıkta esnafımız var. Herkes aynı düzeyde değil. Önemli olan belediyemizin, devletimizin esnafa sahip çıkması lazım. Bu insanların ticaretlerini yapması lazım. Zaten bizler kendi ayaklarımızın üzerinde durabiliyoruz. Bu galericilerin kapatılması olayı çıktı dükkânlar mühürlendi. Zararı hem bize hem vatandaşa oldu” ifadelerini kullandı.

KRİTERLE UYUN DESELER ONUDA YAPACAĞIZ AMA…

Galericilere belli bir kriterlere uyun deseler o kriterlere de uyacağız diyen Kalkan “Şimdi açıkta kalan mağdur olan gitmek isteyip de gidemeyen esnafımız var. Şehir içinde dükkân kiraları 1.500 2.000 lira OTONOMİ’de 3-4 bin civarında durumu olmuyor veremiyor. Bize esasında deseler ki şu kriterler de trafiğin giriş çıkışını etkilemeyen yerlerde 400-500 metrede sen bu işi yapabilirsin dese esnafta kriterlere uyup başının çaresine baksa. Belediyemiz devletimiz bize bunu da demiyor” dedi.

YA TANIDIK MÜŞTERİ GELİYOR YÂDA İNTERNET MÜŞTERİSİ GELİYOR

Ayaküstü müşterilerinin gelmediğini söyleyen Kalkan “OTONOMİ açıldı oraya taşınan esnaf kardeşlerimizle taşınamayanlar düşman gibi gösterildi. Olan bize oldu kazanan bayiler oldu. Bizlere böyle bir uygulama yapıyorsan haksızlık olmasın rekabet doğmasın diye bayilere o araba satsın bizde ikinci el satalım bu olması lazım. Aydınlıkevler Subayevleri civarındaki dükkânlarımız kapandı. Artık bizde vitrine araba bile çekemiyoruz. Bize gelen müşterilerimiz ya tanıdık ya da internet müşterisi geliyor” dedi.

KAYIT DIŞILIK YAPMAK İSTEMİYORUZ

Kalkan “Daha önce Ankara dışından gelen o arabaları görüyordu Emek’e Bahçelievler’e gidiyordu. Şimdi her yer de kaldırıldı. Yabancı bir insanın araba ihtiyacı varsa OTONOMİ’ye gider ya da bulamazsa bayilerin kapısını çalar. Biz formaliteden bir bayilik ruhsatı alıp vitrine araba çekip ikinci el arabamızı yine satarız. Ama kayıt dışılık yapmak istemiyoruz. Böyle yapanlarda var.  Biz burada yaşıyoruz. Ülkemiz ekonomisi canlansın diye uğraşıyoruz. Ama sen geliyorsun dükkânı mühürlüyorsun. Dışarıda kalan insanlar madem oraya gidemedi onlara da bir yer yapılsın” ifadelerini kullanıldı.

AMACIMIZ BAĞCIYI DÖVMEK DEĞİL ÜZÜM YEMEK

Amacımız bağcıyı dövmek değil üzüm yemek diyen Kalkan “Biz ANODER olarak yapacağımız yerde küçük araba işi yapanlarla büyük araba işi yapanları aynı yere koymayacağız. OTONOMİ büyük araba işi yapanlar için zaten sakıncalı çünkü garajları küçük ama biz dernek olarak bu durumu göz ardı etmeden yapacağız ilerde sıkıtılar yaşamamak için. Büyük araba ve küçük araba giriş çıkışları farklı olacak. OTONOMİ’de ilerde bu durumun sıkıntıları olacak. Küçük arabacı büyük arabacıdan rahatsız olup araba çekmesini istemeyebilir. Çünkü kendi arabaları gözükmez. Bizim amacımız bağcıyı dövmek değil üzüm yemek. Bu olaylardan hakikatken mağdur olan insanlar var. Bugünkü ortamda bu mağdur olan vatandaşların haklarının savunulması lazım. Sonuçta mağdur olan insanlar küçük esnaf kendi ayaklarının üzerinde durabiliyorlar herkes büyüyecek diye bir şey yok. Bırakın kendi  ayakları üzerinde dursunlar” dedi.

OTONOMİ’YE ASLA KARŞI DEĞİLİZ

Biz ANODER olarak asla OTONOMİ’ye karşı değiliz. Para harcanıp ülke ekonomimize katkı sağlayacaktır. Çok esnaf arkadaşımızda orada zaten.2. OTONOMİ yapılsın durumu olan esnafta oraya taşınsın. Yani hiçbir esnaf kardeşimiz mağdur olup açıkta kalmasın. Ticaret sürsün herkes kalkınsın. Her yerde 3-5 tane varken Ankara’da niye 2.si olmasın” dedi.

SİSTEME KARŞI GELDİĞİMİZİ DÜŞÜNÜYORLAR

Bizde isterdik OTONOMİ gibi hazır kurulmuş bir yere gidip taşınıp ticaretini sürdürmek ama açıkta kalan esnaf gerçekten oraya gidecek kapasitede değil. OTONOMİ’yi özel teşebbüs yaptı belediye yapmadı belediyemiz yapsa zaten giderdik mağdur olmazdık. Belediye sadece onlara yardımcı oluyor. Çoğu bunu bilmediği içinde bizim sisteme karşı geldiğimizi düşüyorlar ama öyle bir şey yok.

RÖPORTAJ ORHUN YILDIZ